نویسنده: اندیشکده | تاریخ: 21 مهر 1399 | بازدیدها: 2025
0
کرونا این روزها سایه خود را بر تمامی ابعاد زندگی فردی و اجتماعی انسان گسترانده و به مرور زمان چهره دهشتناک خود را بیشتر نمایان میکند. در حالی که برای دههها موضوع فقرزدایی در صدر اولویت حکمرانان جهان بوده، به نظر میرسد کووید 19 تمامی رشتهها را پنبه کرده و موج نیم میلیاردنفری فقر به ساحل اقتصاد برخورد خواهد کرد. پژوهش دانشگاه سازمان ملل متحد درباره ارزیابی تاثیر شیوع کرونا بر فقر جهانی، نشان میدهد که وضعیت فقر در هر سه سطح خط فقر ترسیمشده (9 /1 دلار، 2 /3 دلار و 5 /5 دلار در روز) تشدید خواهد شد. این مطالعه با در نظر گرفتن بالاترین سطح فقر یعنی 5 /5 دلار در روز، سه سناریو را برای تاثیرات ویروس کرونا بر جهان متصور است. در سناریوی نخست، نزدیک به 124 میلیون نفر؛ در سناریوی دوم حدود 249 میلیون نفر و در سناریوی سوم، حدود 5 /523 میلیون نفر بر شمار فقرای جهان افزوده خواهد شد. در این مطالعه تعداد افرادی که در فقر شدید قرار دارند و از درآمدی کمتر از 9 /1 دلار در روز برخوردارند، افزایش بسیار چشمگیری داشته است و پیشبینی میشود حدود 419 میلیون نفر بر تعداد پیشین این گروه از فقرا افزوده شود که نتیجه فاجعهبار آن، قرار گرفتن بیش از یک میلیارد و 178 میلیون نفر در فقر شدید خواهد بود.
موضوع: اقتصاد جهان, اقتصاد و سیاست, انفوگرافی, دانستنی, برگرفته
نویسنده: اندیشکده | تاریخ: 25 شهریور 1398 | بازدیدها: 1319
0
از زمانیکه اقبال لاهوری و محمدعلی جناح با یکدیگر در خصوص تاسیس کشوری مستقل و مسلمان صحبت کرده تا به امروز که بیش از 70 سال از تاسیس کشور پاکستان میگذرد، مساله فقر یکی از مهمترین مسائلی بوده که مردم پاکستان با آن دست و پنجه نرم میکنند. دولتهای متعددی در پاکستان آمده و رفتهاند ولی درد فقر مردم دوا نشده است. فقری که ناشی از فساد و ناکارآمدی حاکمیت بوده و رشد سریع جمعیت نیز بر شدت آن افزوده است. چه زمانیکه پاکستان رشد اقتصادی نزدیک 10درصدی را تجربه کرد و چه زمانیکه رشد اقتصادی در پاکستان منفی بود، میزان فقر همواره بالا بوده و نابرابری درآمدی شکافی عمیق میان فقیر و غنی ایجاد کرده است. به هر حال کشوری که همواره سایه سنگین وحشت و ترور را روی خود احساس میکند و بارها حکومت نظامی بر مردم این کشور تسلط پیدا کرده است، شاید وقت زیادی برای سر وسامان دادن به اقتصاد خود نداشته باشد و به همین دلیل برای حل مشکلات خود دست به دامن کمکهای مالی خارجی میشود. کمکهای مالیای که نفس اقتصاد این کشور اسلامی را بریده است. شاید مقامات پاکستانی برای یافتن راهحلی برای بحران اقتصادی خود باید نگاهی دوباره به شعار ملی خود بیندازند: «اتحاد، انضباط و ایمان استوار» سه رکنی که در سالهای اخیر به ندرت در میان مقامات این کشور دیده میشود.
موضوع: اقتصاد جهان, اقتصاد و سیاست, انفوگرافی, برگرفته
نویسنده: اندیشکده | تاریخ: 7 فروردین 1398 | بازدیدها: 2325
0
اگر جمعیت 1 میلیارد و 394 میلیون تنی چین را با کشورهای جهان در مقایسه بگیریم، جمعیت این کشور بزرگ برابر خواهد بود با جمعیت 33 کشور جهان.
اگر جمعیت هر یکی از 33 ایالت این کشور را با جمعیت کشورهای جهان در مقایسه قرار بدهیم، نفوس پرجمعیت ترین ایالت آن «گوانگدونگ» که حدود 110 میلیون تن میشود، برابر خواهد بود با جمعیت کشور فلیپین، و نفوس کمجمعیت ترین ایالت آن «مکاو» برابر خواهد بود با جمعیت کشور کوچک «مونتینیگرو» در اروپا، یعنی 620 هزار تن.
موضوع: اقتصاد جهان, اقتصاد و سیاست, خبرهای اقتصادی, افغانستان و جهان, انفوگرافی, دانستنی
نویسنده: اندیشکده | تاریخ: 6 فروردین 1398 | بازدیدها: 1262
0
باوجود استخراج بیحد و اندازه و مصرف بیشایبه نفت در جهان، تحقیقات نشان داده است که هنوز هم میلیاردها بشکه نفت خام بشکل ذخایر دست نخورده باقی مانده است که میتواند تکافوی نیازمندیهای انرژی جهان را برای حد اقل برای چندین قرن آینده نیز باشد.
شاید جالب خواهد بود که بدانید، مصرف میانگین روزانه نفت در جهان در سال 2018 حدود 99.3 بشکه بود که قرارست این مصرف در سال 2019 به 100.8 بشکه در روز افزایش یابد.
موضوع: اقتصاد جهان, انفوگرافی
نویسنده: اندیشکده | تاریخ: 21 اسفند 1397 | بازدیدها: 2185
0
اقتصادهای درحال ظهور، همانند ترکیه، مصر و اندونیزی تا یک دهه دیگر، نیروگاههای اقتصاد جهان خواهند بود. براساس آمار که بتازگی از سوی بانک انگلیسی «ستندرد چارترد» منتشر شد، کشورهای چین و هند، با پیشی گرفتن از آیالات متحده، در ردههای اول و دوم بزرگترین اقتصادهای جهان متکی خواهند شد و آیالات متحده نیز تا یک دهه دیگر به جایگاه سوم سقوط خواهد کرد.
در ذیل ده اقتصاد برتر جهان که دارای بیشترین تولید ناخالص داخلی براساس سنجش برابری قوه خرید (Gross Domestic Product on Purchasing Power Parity) اند، در مقایسه با تولید ناخالص داخلی این کشورها در سال 2017 و جایگاه فعلی آنها در رده بندی بزرگترین اقتصادهای جهان را فهرست نموده ایم.
موضوع: اقتصاد جهان, اقتصاد و سیاست, خبرهای اقتصادی, انفوگرافی
نویسنده: اندیشکده | تاریخ: 20 اسفند 1397 | بازدیدها: 685
0
به هر نوع فن آوری نوآورانه در زمینه مالی «فینتک (FinTech)» میگویند که مخفف «Financial Technology» است. این فناوری تلاش میکند که با ارائه راه کارهای جدید در حوزه مالی و پرداخت آنلاین قدمهای مثبتی برای آسان تر و امن کردن خدمات مختلف حوزه مالی انجام دهد. به عنوان یک روند غیرقابل انکار، فینتک بر تمام جنبههای اصلی زندگی تاثیر گذاشته است. این اینفوگرافیک اطلاعات جالب و حیرت انگیزی درباره صنعت روبهرشد فینتک ارائه میدهد. اینفوگرافیک زیر درباره روند رشد فینتک در سالهای گذشته و پیشبینیهایی درباره روندها، چالشها و اتفاقاتی که پیشبینی میشود در این حوزه اتفاق بیفتد، میباشد. این اینفوگرافیک به بررسی فین تک در زمینههای بانکداری، هوشمصنوعی، بیمه و شیوههای نوین پرداخت و … میپردازد.
موضوع: اقتصاد جهان, خبرهای اقتصادی, انفوگرافی, تکنولوژی و فناوری, برگرفته
نویسنده: اندیشکده | تاریخ: 20 اسفند 1397 | بازدیدها: 902
0
تورم یک بیماری است، یک بیماری خطرناک و گاه مهلک، یک بیماری که اگر در زمان درست با آن مقابله نشود، میتواند یک جامعه را نابود کند... ابرتورمها در روسیه و آلمان بعد از جنگ جهانی اول، در یک کشور زمینه ساز کمونیسم و در دیگری زمینه ساز نازیسم شد. ابرتورم در چین بعد از جنگ جهانی دوم کار مائو را برای شکست چیانگکایشک تسهیل کرد. وقتی در سال 1954 تورم در برازیل به حدود 100 درصد رسید، یک دولت نظامی را سر کار آورد.
موضوع: اقتصاد جهان, اقتصاد و سیاست, انفوگرافی, برگرفته
نویسنده: اندیشکده | تاریخ: 30 بهمن 1397 | بازدیدها: 999
0
باید به این نکته توجه داشت، اتکا بیش از حد به این معیار و شاخصهای آن برای برنامهریزی برای شروع کسب و کار نمیتواند جایگزین تحقیقات دیگری مانند تحقیقات بازار به خصوص برای سرمایهگذاران خارجی که به علت شرایط نامساعد محیط کسب و کار کشورشان تصمیم میگیرند در کشورهای دیگر کسب و کار خود را آغاز کنند، باشد. چرا که ممکن است کشوری از لحاظ شاخص و زیرشاخصهای سهولت کسب و کار رتبه مناسبی داشته باشد ولی در برخی محصولات، بازار آن کشور بسیار کوچک و اشباع شده و فرهنگ مصرف کاملا متفاوتی داشته باشد. در هر حال، توجه به این شاخص و به خصوص توجه ویژهتر به زیرشاخصهای آن (به عنوان مثال ممکن است برای یک کسب و کار هزینه تامین برق سهم قابل توجهی از هزینههای آن کسب و کار را شامل شود و برای کسب و کار دیگری اینگونه نباشد.) برای سرمایهگذاران و کارآفرینان که به دنبال توسعه کسب و کار خود و کسانی که به دنبال شروع یک کسب و کار میباشند میتواند بسیار مفید باشد.
موضوع: اقتصاد جهان, اقتصاد و سیاست, خبرهای اقتصادی, انفوگرافی, برگرفته
نویسنده: اندیشکده | تاریخ: 30 بهمن 1397 | بازدیدها: 625
0
مدیریت ثروت (Wealth Management)، یکی از شاخههای مشاوره سرمایهگذاری است که از ترکیب فعالیتهای گوناگون از جمله برنامهریزی مالی، مدیریت سبد سهام سرمایهگذاری و خدمات مشاورهای سرمایهگذاری، حقوقی و … تشکیل شده است. این اصطلاح نخستین بار در سال ۱۹۳۳ مورد استفاده قرار گرفت. بانکهای آمریکایی گلدمن ساکس و مورگان استنلی و نیز بانک سوئیسی UBS نخستین شرکتهای خدمات مالی و بانکداری بودند که خدمات مدیریت ثروت را ارائه نمودند. اکثراً مشتریان حقوقی و حقیقی خاص بانکها که معمولاً خالص ارزش دارائیهای آنان نزد بانک بیش از یک میلیون دلار بوده یا شرکتهای حقوقی کوچک با درآمدهای بالا، مشتریان خدمات مدیریت ثروت را تشکیل میدهند.
موضوع: اقتصاد جهان, اقتصاد و سیاست, خبرهای اقتصادی, انفوگرافی, برگرفته
نویسنده: اندیشکده | تاریخ: 30 بهمن 1397 | بازدیدها: 1756
0
طبق این پیش بینی بیشترین رشد اقتصادی در جهان برای سوریه با پشت سر گذاشتن اتفاقات پرفراز و نشیب در سالهای اخیر است. پیش بینی شده است این کشور حدود ۹.۹ درصد رشد در تولید ناخالص داخلی را تجربه خواهد کرد. همچنین رشد ایالات متحده حدود ۲.۳ درصد پیش بینی شده است به طوری که از نرخ رشد سال گذشته (حدود ۲.۹ درصد) کمتر میباشد. به نظر میرسد فدرال رزرو با توجه به اثرات کاهش مالیات سال گذشته، سیاستهای پولی را تشدید کند.
موضوع: اقتصاد جهان, اقتصاد و سیاست, خبرهای اقتصادی, انفوگرافی, برگرفته
نویسنده: اندیشکده | تاریخ: 28 بهمن 1397 | بازدیدها: 1178
0
هر کشوری برای خوردن غدا رسم و رسوم خود را دارد. برای همین دانستن نحوهی صحیح نشستن و غذا خوردن در فرهنگهای گوناگون حائز اهمیت است. جالب اینجاست که برخی قوانین برای ما غیرعادی و به دور از ادب است، اما جزء اصول غذاخوری در کشور های دیگر است. در این بخش از گشت و گذار، آداب و رسوم غذا خوردن در کشورهای مختلف و بایدها و نبایدهای آنها را بررسی میکنیم. اینفوگرافیک جالب زیر را مطالعه کنید تا بیشتر با آداب چند کشور زیر آشنا شوید.
موضوع: عمومی, انفوگرافی, دانستنی, برگرفته
نویسنده: اندیشکده | تاریخ: 24 آذر 1397 | بازدیدها: 2850
0
آیا میدانید اقتصاد جهان به 80 تریلیون دالر رسیده است که از آن میان حدود یک ربع (24.4 درصد) آن مربوط به آیالات متحده میشود.
آیالات متحده با داشتن اقتصاد 19.39 تریلیون دالری بزرگترین اقتصاد جهان را تشکیل میدهد و پس از آن چین با داشتن اقتصاد 12.24 تریلیون دالری در رده دوم و جاپان با اقتصاد 4.8 تریلیون دالری در رده سوم قرار دارند.
موضوع: اقتصاد جهان, اقتصاد و سیاست, انفوگرافی
نویسنده: اندیشکده | تاریخ: 21 آذر 1397 | بازدیدها: 1462
0
بر اساس گزارش منتشرشده از سوی موسسه صلح استکهلم (SIRPI)، هزینههای نظامی جهان در سال 2017 به یک هزار و 739 میلیارد دلار رسید که بالاترین سطح پس از پایان جنگ سرد بوده است. پس از 13 سال رشد پیوسته از سال 1999 تا 2011، بودجه نظامی کشورهای جهان در سالهای 2012 تا 2016 یا کم شده بود یا تغییری نکرده بود، اما در سال 2017، هزینههای جهانی کل با رشدی 1 /1درصدی مواجه شد. گزارش موسسه صلح استکهلم در واقع روندهای منطقهای و ملی را در سال 2017 و همچنین در یک دهه اخیر نشان میدهد. مخارج نظامی جهان در سال 2017 تقریباً معادل 2 /2درصدی تولید ناخالص داخلی (GDP) جهانی یا 230 دلار به ازای هر نفر بود. هزینههای نظام به عنوان سهمی از GDP که با عنوان «بار نظامی» خوانده میشود در حقیقت کسری از منابع ملی را مشخص میکند که به فعالیتهای نظامی اختصاص داده شده و باری را بر دوش اقتصاد وارد میکند. بار نظامی جهانی در زمان جنگ سرد و در سال 1992 به اوج خود یعنی 3 /3 درصد رسید و پایینترین سطح آن در سال 2014 معادل 1 /2 درصد به ثبت رسید.
موضوع: اقتصاد جهان, اقتصاد و سیاست, خبرهای اقتصادی, انفوگرافی, دانستنی, برگرفته
نویسنده: اندیشکده | تاریخ: 16 آذر 1397 | بازدیدها: 1360
0
اگرچه جنگ کره که در سال 1950 آغاز شده بود، در سال 1953 ظاهراً به پایان رسید، اما منازعات میان این دو کشور تا سال 2018 به طول انجامید. اما بعد از 69 سال، امروز به نظر میرسد که صلح به شبهجزیره کره بازگشته است. 7 اردیبهشت 97، رهبران دو کشور به یکدیگر قول دادند که بعد از بیش از شش دهه جدال، صلحی پایدار را به شبهجزیره کره بازگردانند و رهبر کره شمالی متعهد شده است که فعالیتهای هستهای خود را کنار بگذارد.
اگرچه طی بازیهای المپیک زمستانی 2018 در سئول و شرکت غیرمنتظره کره شمالی در این مسابقات، دور جدیدی از مذاکرات میان دو کشور آغاز شده بود، اما تا قبل از اینکه رهبران دو کشور به گرمی با یکدیگر دست دهند و عکس یادگاری بگیرند، قابل تصور نبود که رهبر کره شمالی، کیم جونگ اون، به این نتیجه برسد که آزمایشهای هستهای خود را کنار بگذارد و برای مذاکره با طرف جنوبی، اولین رهبر کره شمالی باشد که بعد از جنگ کره، وارد خاک دشمن دیرینه خود شود.
موضوع: اقتصاد جهان, اقتصاد و سیاست, انفوگرافی, برگرفته
نویسنده: اندیشکده | تاریخ: 16 آذر 1397 | بازدیدها: 1019
0
دولت قوی مترادف با دولت پدرسالار نیست. هدف، غنای ملت است نه غنای دولت. اگر مردم ثروتمند باشند دولت هم ثروتمند میشود. در حوزههای سیاسی و اقتصادی، دولت باید حامی مردم باشد، نه رقیب آنها. این دولت است که باید خدمتگزار مردم باشد نه بالعکس. اوزال با چنین اظهارنظرهایی بود که توانست به عنوان اولین رئیسجمهور غیرنظامی جمهوری ترکیه انتخاب شود. تورگوت اوزال با یک پیشینه تحصیلی موفق در دانشگاه فنی استانبول وارد کار در نهادهای دولتی ترکیه شد و در سازمان برنامهریزی ترکیه و بعد هم بانک جهانی چهرهای بادانش و با قابلیت درک بالای مشکلات از خود نشان داد که میتواند برای برونرفت از مشکلات راه چاره بیندیشد. او در دهه 1970 در شمایل یک بازرگان موفق ظاهر شد که با شرکتهای آمریکایی و ترک کار میکرد. یکی از ویژگیهای بارز او توان بالای تعامل و مدارا با گروههای مختلف بود که ناشی از ایدئولوژی التقاطی او بود. اوزال زمانی که حزب «مام میهن» را تشکیل داد توانست با تکیه بر آنچه از سنتهای جامعه و تجربههای مدرن آموخته بود هم با اسلامگراها و محافظهکاران کنار بیاید و هم با ملیگرایان و ژنرالهای ارتش. او همزمان هم به ارزشهای اسلامی احترام میگذاشت و هم از اصول مدرن غرب در سیاست و اقتصاد سود میجست. شاید به همین دلیل بود که توانست با دولت ژنرال اورن کار کند و در سمت مشاور و معاون نخستوزیر و بعد خود نخستوزیر هدایت ترکیه به سمت جهانیشدن و آزادسازی را پیش ببرد. اوزال احتمالاً تنها گزینهای بود که جامعه ترکیه برای رهایی از دیکتاتوری نظامی و باتلاق مشکلات اقتصادی به او امید داشت، امیدی که کمتر و بیشتر در هر دو وجه تا حدودی محقق شد. میگویند سالهای آغازین دهه 1980 برای ترکها بسیار دهشتناک بود. در 12 سپتامبر 1980 یک کودتای نظامی به رهبری ژنرال کنعان اورن رخ داد که البته بسیار خشن و بیرحمانه بود. در این دهه ترکیه دستخوش تغییرات بسیار زیادی بود. به نحوی که دستهبندی و طبقهبندی آنها هم مشکل است. در حالی که شرایط اقتصادی وخیم بود و بینظمی و خپپشونت جامعه ترکیه را فراگرفته بود ژنرالها به این نتیجه رسیدند که باید به گفتههای آتاتورک جامه عمل بپوشانند و به ظاهر برای نجات ترکیه وارد عمل شوند. در اوایل دهه 1980 داستانهای غمانگیزی از دستگیریها، شکنجهها و اعدامها از زبان مردم نقل میشد. از هجوم شبانه ماموران امنیتی و نیروهای نظامی برای دستگیری افراد در حالی که هرگونه فعالیت احزاب و تشکلها چه در حوزه سیاست و چه اجتماع ممنوع شده بود. ارتش در طول سه سال حدود 650 هزارنفر را بازداشت کرد و بین 90 روز تا چند سال در زندان نگه داشت. بیش از 210 هزار پرونده قضایی گشوده شد که بیشتر آنها با جرمهای ساختگی تشکیل شده بود. نوشته شده که در آن زمان حدود شش هزار درخواست اعدام شده بود که در نهایت با 49 مورد مجازات مرگ موافقت شد.
موضوع: اقتصاد جهان, اقتصاد و سیاست, انفوگرافی, برگرفته