نویسنده: اندیشکده | تاریخ: 21 مهر 1399 | بازدیدها: 2027
0
کرونا این روزها سایه خود را بر تمامی ابعاد زندگی فردی و اجتماعی انسان گسترانده و به مرور زمان چهره دهشتناک خود را بیشتر نمایان میکند. در حالی که برای دههها موضوع فقرزدایی در صدر اولویت حکمرانان جهان بوده، به نظر میرسد کووید 19 تمامی رشتهها را پنبه کرده و موج نیم میلیاردنفری فقر به ساحل اقتصاد برخورد خواهد کرد. پژوهش دانشگاه سازمان ملل متحد درباره ارزیابی تاثیر شیوع کرونا بر فقر جهانی، نشان میدهد که وضعیت فقر در هر سه سطح خط فقر ترسیمشده (9 /1 دلار، 2 /3 دلار و 5 /5 دلار در روز) تشدید خواهد شد. این مطالعه با در نظر گرفتن بالاترین سطح فقر یعنی 5 /5 دلار در روز، سه سناریو را برای تاثیرات ویروس کرونا بر جهان متصور است. در سناریوی نخست، نزدیک به 124 میلیون نفر؛ در سناریوی دوم حدود 249 میلیون نفر و در سناریوی سوم، حدود 5 /523 میلیون نفر بر شمار فقرای جهان افزوده خواهد شد. در این مطالعه تعداد افرادی که در فقر شدید قرار دارند و از درآمدی کمتر از 9 /1 دلار در روز برخوردارند، افزایش بسیار چشمگیری داشته است و پیشبینی میشود حدود 419 میلیون نفر بر تعداد پیشین این گروه از فقرا افزوده شود که نتیجه فاجعهبار آن، قرار گرفتن بیش از یک میلیارد و 178 میلیون نفر در فقر شدید خواهد بود.
موضوع: اقتصاد جهان, اقتصاد و سیاست, انفوگرافی, دانستنی, برگرفته
نویسنده: اندیشکده | تاریخ: 21 مهر 1399 | بازدیدها: 738
0
اگر آمریکا از نهادهای جهانی پا پس بکشد، سایر قدرتها باید پا پیش بگذارند. هفتادوپنج سال پیش در سانفرانسیسکو 50 کشور منشوری را امضا کردند که سازمان ملل متحد را تشکیل داد، آنها یک جای خالی برای هلند گذاشتند تا چند ماه بعد پنجاهویکمین عضو موسس شود. سازمان ملل متحد تاحدی از انتظارات فراتر رفته است. برخلاف جامعه ملل، که پس از جنگ جهانی اول پایهگذاری شد، سازمان ملل باقی ماند. اعضای آن به دلیل استعمارزدایی تا 193 کشور افزایش یافت. و جنگ سوم جهانی هم رخ نداد.
اما تاکنون سازمان ملل مانند سایر ساختارها ازجمله سازمان تجارت جهانی (WTO) و معاهده منع گسترش سلاحهای اتمی (NPT)، برای کمک به ایجاد نظم برای برونرفت از بینظمی طراحی شده است. این نظام، که سازمان ملل در راس آن قرار دارد، با مشکلات داخلی، تلاش جهانی برای مقابله با خیزش چین، و بیش از همه با غفلت و حتی دشمنی کشوری که بنیانگذار و حامی اصلی آن است، یعنی ایالات متحده احاطه شده است.
موضوع: اقتصاد جهان, اقتصاد و سیاست, خبرهای اقتصادی, برگرفته
نویسنده: اندیشکده | تاریخ: 18 شهریور 1399 | بازدیدها: 2344
0
جهان کاری در حال تغییر است. آیا مردم برای چشمانداز جدید کاری آمادهاند؟ نظرسنجی از نوجوانان ۱۵ساله در ۴۱ کشور عضو سازمان همکاریهای اقتصادی و توسعه به این نتیجه رسید که ممکن است انتظارات نوجوانان در مورد مشاغل در دسترس غیرواقعی باشد. چهار مورد از پنج انتخاب پرطرفدار از مشاغل حرفهای سنتی شامل پزشکی، معلمی، مدیران کسبوکار و وکلا بودند. نوجوانان محبوبترین مشاغل را برمیگزیدند و ۴۷ درصد پسران و ۵۳ دختران 10 شغل برتر را انتخاب کردند. این درصدها در مقایسه با نظرسنجی مشابه سال ۲۰۰۰ به میزان قابل ملاحظهای بالاتر بود. منطق این انتخاب را میتوان تا حدودی به آرزوهای افراد شرکتکننده در نظرسنجی ارتباط داد. طراحان، هنرپیشهها و نوازندگان موسیقی سه مورد از ۱۵ شغل برتر بودند. البته آرزو بر جوانان عیب نیست. نویسنده این مقاله در دوران نوجوانی آرزو داشت در تیم کریکت انگلستان بازی کند و به مقام نخستوزیری برسد. هیچکدام از این آرزوها برآورده نشدند (البته این را باید از خوشاقبالی انگلستان دانست!!!).
موضوع: اقتصاد جهان, اقتصاد و سیاست, برگرفته
نویسنده: اندیشکده | تاریخ: 18 شهریور 1399 | بازدیدها: 366
0
از آبنزر اسکروج در داستان سرود کریسمس گرفته تا گرو (Gru) در فیلم «من نفرتانگیز»، شخصیت شرور بازیابیشده یک کاربرد استعاری از کلمات در ادبیات پیدا کرده است. به تازگی گفتوگوهای زیادی در این باره انجام میشود که بانکداران همان بازپروری را تجربه کردهاند. در سالهای ۲۰۰۸ و ۲۰۰۹ افزایش بیش از حد و مخاطرهآمیز حوزه وامدهی بانکها عامل بروز بحران بود. اما اینبار یک میکروب مقصر است نه مردان حوزه پول و بانکها به جای مقصر بخشی از راهحل هستند و حداقل ابزاری برای اجرای حمایت گسترده دولتها از بنگاهها و خانوارهای آسیبدیده بهشمار میروند.
ویروس کرونا در واقع فرصتی برای بانکها ایجاد کرد تا چهره و شهرت خود را بهبود بخشند. اما همزمان آنها با مشکلات و پیچیدگیهایی روبهرو میشوند که ممکن است رسالت نهایی آنها را تحت تاثیر مخرب خود قرار دهد. مایکل کوربات (Michael Corbat) رئیس سیتیگروپ هشدار میدهد که بانکهایی مانند بانک او ممکن است مجبور شوند بر روی خط مرزی باریک بین پشتیبانی از مراجعان و تضعیف ثبات مالی گام بردارند. آنها باید سرمایه ذخیره کنند و در عین حال سرمایهگذاران متکی به سود سهام را راضی نگه دارند. در هر صورت آنها ضررهای هنگفتی را در افق کاری خود مشاهده میکنند. امسال ارزش سهام بانکها در بورس به خاطر نگرانی از افزایش نکول وامها کاهش دو برابری را تجربه کرد.
موضوع: اقتصاد جهان, اقتصاد و سیاست, بانکداری, تکنولوژی و فناوری, برگرفته
نویسنده: اندیشکده | تاریخ: 18 شهریور 1399 | بازدیدها: 452
0
عبارت پرکاربرد «جمعیت سرنوشتساز است» بیان میکند که اندازه، رشد و ساختار جمعیت یک کشور بافت درازمدت اجتماعی، سیاسی و اقتصادی آن را تعیین میکند. این عبارت نقش جمعیتشناسی را در شکلدهی بسیاری از چالشهای پیچیده و فرصتهای پیشرو از جمله مسائل مربوط به رشد و توسعه اقتصادی برجسته میسازد.
با این حال مبالغه است که بگوییم جمعیت همه چیز را تعیین میکند چراکه نمیتوان این حقیقت را نادیده گرفت که هم مسیر جمعیتی و هم توسعه آن تحت تاثیر محرکهای اقتصادی، سیاست و اصلاحات نهادی و تغییرات فناوری، هنجارهای فرهنگی و رفتارها قرار میگیرد. جهان تحت تاثیر سه مولفه کلیدی یعنی رشد جمعیت، تغییرات در زاد و ولد و مرگومیر و تحولات مربوط به ساختار سنی جمعیت یک تغییر عمده را در جمعیتشناسی تجربه میکند.
موضوع: اقتصاد جهان, اقتصاد و سیاست, برگرفته
نویسنده: اندیشکده | تاریخ: 18 شهریور 1399 | بازدیدها: 568
0
تغییرات جمعیتی تاثیری بنیادین بر اقتصاد جهانی میگذارند اما این تاثیر آنگونه که در گذشته تصور میکردیم نیست. درست پنج دهه قبل برخی از ناظران پیشبینی میکردند که جمعیت انسانها بیش از حد زیاد و به زودی جهان از منابع تهی میشود و به دنبال آن گرسنگی جمعی، سقوط اقتصاد جهانی و مجموعهای از رویدادهای ناخوشایند پدیدار میشود. سناریوی وحشتناک افزایش بیش از حد جمعیت محقق نشد و به جای آن برای اولینبار در طول تاریخ انتظار میرود رشد جمعیت جهان تا پایان این قرن متوقف شود. دلیل این امر کاهش نرخ زاد و ولد جهانی است.
موضوع: اقتصاد جهان, اقتصاد و سیاست, برگرفته
نویسنده: اندیشکده | تاریخ: 18 شهریور 1399 | بازدیدها: 492
0
تجارت اسلحه تجارتی پرسود و مناقشهبرانگیز است. هر سال کشورهای غربی بیش از 80 میلیارد دلار اسلحه صادر میکنند. مجموعهای از مقررات هستند که با هدف جلوگیری از اشاعه تسلیحات و سوءاستفاده از آنها بر این کسبوکار نظارت دارند. این نظام کامل نیست اما تا حدی تاثیر دارد. در بریتانیا، پروندههای دادگاهی علیه فروش سلاح به عربستان سعودی به جریان افتادهاند زیرا ممکن است از این سلاحها برای کشتار غیرنظامیان در یمن استفاده شوند. آلمان در سال 2018 صادرات اسلحه به عربستان را متوقف کرد.
موضوع: اقتصاد جهان, اقتصاد و سیاست, تکنولوژی و فناوری, برگرفته
نویسنده: اندیشکده | تاریخ: 25 فروردین 1399 | بازدیدها: 6132
0
همه جا شاید خوانده باشید و از هر کسی هم شنیده باشید که آیالات متحده دارای «اقتصاد توسعه یافته» و «تکامل یافته» میباشد، اما آمار و ارقام تازه پسا کرونایی، پرده از روی اقتصاد آن کشور بر میدارد.
وقتی سوزان فینلی علائم شبیه آنفلوانزا را بروز داد، وی به پزشک مراجعه نکرد، زیرا از هزینه بالای تداوی هراس داشت. اقوام فینلی بعداً جسد او را در آپارتمانش یافتند. او تنها 53 سال داشت.
موضوع: اقتصاد جهان, اقتصاد و سیاست
نویسنده: اندیشکده | تاریخ: 20 فروردین 1399 | بازدیدها: 1171
0
جهان چند قطبی پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوری در سال ۱۹۹۱ یک قطبی شد و ایالات متحده امریکا منحیث یگانه ابر قدرت اقتصادی ـ نظامی در عرصهی نظام جهانی باقی ماند. از آن زمان تا حال، در رابطه به دوام و سقوط نقش جهانی این ابرقدرت در میان نخبهگان سیاسی و مجامع دانشگاهی رسالهها و مقالات زیادی منتشر شده است. در این میان باور غالب بر این بوده که پس از امریکا، کشور بزرگ چین است که ظرفیت و تواناییهای لازم را برای احراز ابرقدرت بدیل در آینده جهان دارا است.
موضوع: اقتصاد جهان, اقتصاد و سیاست, خبرهای اقتصادی, برگرفته
نویسنده: اندیشکده | تاریخ: 4 فروردین 1399 | بازدیدها: 648
0
در مورد بدیها و مخاطرات کرونا بسیار نوشتهاند. در مصایبی که این ویروس ایجاد کرده تردیدی نیست، حتی از جهت سیاسی. بهقول آگامبن دولتها دارند از این موقعیت استفاده میکنند برای تشدید وضعیت استثنایی و حضور بیشتر در همهی جنبههای زندگی. اما از منظر دیگری هم میتوان به آن نگریست. واقعیت این است که این ویروس سبک زندگی مصرفگرا و بحرانساز ما را که بهناچار بر استثمار بشر و طبیعت است بههمراه ذهنیت خاص آن نشان رفته است. در این هجوم دیوانهواری که صدای همگان را درآورده ولی کسی هم راهحلی برایش نداشته، وقفه انداخته است. انگار یکباره ترمز کشیده شده و قطار مرگ و فاجعه دارد ایست میکند.
موضوع: اقتصاد جهان, اقتصاد و سیاست, برگرفته
نویسنده: اندیشکده | تاریخ: 4 فروردین 1399 | بازدیدها: 776
0
در قرن 14 وقتی مرگ سیاه بر زندگی بشر سایه انداخت، مردم هیچ تصوری دربارهی عامل آن و اینکه چگونه میتوان جلو آنرا گرفت، نداشتند. انسانها حتی تا عصر مدرن خشم خدایان، شیاطین بدطینت و هوای بد را عامل چنین بیماریهایی میدانستند. آنها حتی در تخیلشان نمیگنجید که چیزی به نام باکتری و ویروس وجود دارد. مردم به فرشتگان و پریها اعتقاد داشتند اما نمیتوانستند تصور کنند که یک قطره آب ممکن است حاوی شکارچیان مهلکی به نام ویروس و باکتری باشد. از اینرو وقتی مرگ سیاه یا تب آبله به سراغ انسانها آمد، تنها کاری که از عهدهی مسئولان و مراجع آنزمان بر میآمد، برگزاری دعاهای دستهجمعی و عبادت گروهی در پیشگاه خدایان و روحانیون بود. دعا کمکی نمیکرد. در واقع، گردهمجمعشدن مردم برای عبادت دستهجمعی، اغلب باعث آلودهشدن جمعی میشد.
موضوع: اقتصاد جهان, اقتصاد و سیاست, برگرفته
نویسنده: اندیشکده | تاریخ: 4 فروردین 1399 | بازدیدها: 1082
0
لی ادلکورت، متخصص پیشبینی روندها، میگوید: واگیر کرونا به «رکود جهانی عظیمی که تا کنون تجربه نشده» خواهد انجامید اما در نهایت به بشریت اجازه خواهد داد ارزشهای خود را از نو بچیند.
کرونا در حال ایجاد یک «قرنطینهی مصرف» است و تأثیر شگرف فرهنگی و اقتصادی برجا خواهد گذاشت. مردم بالاجبار به زندگی با داراییهای کمتر و مسافرت رفتنهای کمتر عادت میکنند چون این ویروس زنجیرهی تأمین جهانی و شبکههای حمل و نقل را مختل میکند.
خواهیم آموخت چطور فقط با یک لباس شاد باشیم، داشتههای محبوب قدیمی خود را از نو کشف کنیم، کتابی فراموش شده بخوانیم و حسابی مایه بگذاریم تا زندگی را زیبا کنیم. این ویروس همچنین نشان میدهد چطور اختلال اقتصادی میتواند مزایای محیطزیستی داشته باشد.
موضوع: اقتصاد جهان, اقتصاد و سیاست, خبرهای اقتصادی, برگرفته
نویسنده: اندیشکده | تاریخ: 12 اسفند 1398 | بازدیدها: 4050
0
[مجموع بودجه ملی سال مالی 1399 حدود 428 میلیارد افغانی تصویب شده است که 26 درصد تولید ناخالص داخلی را ارایه مینماید.
بودجه عادی سال مالی 1399 بالغ بر 289 میلیارد افغانی میباشد که در مقایسه با بودجه سال مالی 1398 حدود 3 درصد کاهش را نشان میدهد. همچنان بودجه انکشافی در سال مالی 1399 بالغ بر 139 میلیارد افغانی پلان شده است. (بودجه عملیاتی / عادی: 67 درصد و بودجه انکشافی: 33 درصد)
بودجه عادی سال مالی 1399 نسبت به بودجه عادی سال مالی 1398 حدود 3 درصد کاهش داشته است که دلیل آن حذف هزینههای غیرضروری، اصل صرفهجویی و هزینههای که ماهیت یکبارگی داشتند (مانند هزینه انتخابات) بوده است.
موضوع: اقتصاد جهان, اقتصاد و سیاست, خبرهای اقتصادی, افغانستان و جهان
نویسنده: اندیشکده | تاریخ: 24 آذر 1398 | بازدیدها: 2348
0
خانم «سانا مارین»، نخستوزیر جدید فنلاند، رکورد جوانترین رییس دولت را در جهان شکست. بهعنوان کشوری که عمده سیاستگذارانش «مردان دستکم ۶۰ ساله و دارای لقب دکتر» هستند، تیتر این یادداشت میتواند ۳ درس مهم برای ما داشته باشد. اما انتخاب نخستوزیر جدید فنلاند، درس چهارمی هم دارد که در پایان این یادداشت به آن اشاره میکنم...
موضوع: اقتصاد جهان, اقتصاد و سیاست, برگرفته